Petra Soleja prijala predsedníčka maďarského parlamentu

27.05.2008 Medzilaborce

Medzilaborce 27. mája (TASR) - Predsedníčka maďarského parlamentu Katalin Sziliová prijala v pondelok 26. mája v Budapešti prezidenta Občianskeho združenia (OZ) NAPS a najmladšieho autora odbornej literatúry na Slovensku Petra ...
Mladý autor jej odovzdal kyticu ruží zdobenú poloblúkmi pripomínajúcimi most a vyjadril presvedčenie, že výsledkom stretnutia bude most kultúry a ekumenizmu medzi obidvoma národmi. \"Predsedníčka maďarského parlamentu prijala moje pozvanie a generálnu záštitu nad pripravovaným IV. NAPS Medzinárodným ekumenickým koncertom sakrálnych spevov, ktorý sa uskutoční 25. septembra v košickom štátnom divadle. Jeho cieľom je spájať ľudí, prehlbovať medzináboženský dialóg a podporovať vzájomnú toleranciu, \" uviedol po návrate na Slovensko Solej. Dodal, že druhej predstaviteľke 10-miliónového Maďarska odovzdal výtlačky svojich piatich knižných publikácií a sadu 12 strieborných medailí zobrazujúcich významné medzníky pozemského života Ježiša Krista, ktorú vyrazila celosvetovo jedinečná mincovňa v Kremnici. Sziliová venovala Solejovi knihu o maďarskom parlamente s osobným venovaním a prisľúbila aj osobnú účasť na košickom koncerte.
Dvadsaťjedenročného študenta Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici sprevádzal v maďarskom parlamente mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Maďarskej republiky na Slovensku Antal Heizer.
OZ NAPS založil Solej v októbri 2004 počas príprav svojej štvrtej knihy o slovenskej mene. Cieľom OZ je podporovať vzdelávanie a realizovať aktivity v oblasti kultúry, ochrany a rozvoja duchovných hodnôt. Predsavzatím Rady NAPS je vybudovať z OZ kvalitnú organizáciu tretieho sektora, ktorá bude spoločnosti prinášať aktivity na aktuálne a diskutované témy. OZ NAPS pripravuje sochárske sympózium žien krajín V4, ktoré sa uskutoční v lete v Medzilaborciach a Mikovej pri príležitosti nedožitých 80. narodenín umelca svetového mena - kráľa pop-artu Andyho Warhola.
Solej sa narodil 14. apríla 1987 v Humennom. Odbornej literárnej činnosti sa začal venovať už ako deviatak na základnej škole, kedy vydal svoju prvotinu Prehľad slovenskej meny 1993-2001, čím sa stal najmladším autorom odbornej literatúry na Slovensku i vo svete. Počas gymnaziálneho štúdia publikoval ďalšie tri knihy. Vlani v septembri vydal piatu publikáciu o novodobom medailérskom diele slovenskej mincovne v Kremnici. Je držiteľom viacerých významných ocenení. \"Mojím krédom je byť dobrým človekom a ostať stále pri zemi, \" povedal Solej.
 

Vyberte región